Stalowe taśmy siatkowe cechują się przede wszystkim wysoką odpornością na trudne warunki. Do ich produkcji używa się wyłącznie wysokiej jakości stali, dlatego z powodzeniem wykorzystuje się je w wielu procesach technologicznych, również w branży spożywczej. W tej dziedzinie znajdują swoje zastosowanie m.in. przy mrożeniu owoców, suszeniu warzyw, ale także w cukiernictwie.  

Właściwości transportowych taśm siatkowych

Transportowe taśmy siatkowe wykonywane są ze stali węglowej lub nierdzewnej, a także stali kwasoodpornej i sprężynowej. Jedną z ich zalet jest bardzo duża trwałość. Stalowe taśmy siatkowe wyróżniają się także wysoką odpornością na szeroki zakres temperatur, dlatego świetnie sprawdzają się w branży spożywczej. Cechuje je również łatwy sposób czyszczenia oraz konserwacji. Dzięki swojej budowie, taśmy siatkowe mogą być stosowane zarówno w przypadku przenośników prostych, jak i łukowych.

Mrożenie, suszenie, pieczenie

Ze względu na swoje cechy, stalowe taśmy siatkowe znajdują zastosowanie w liniach przeznaczonych zarówno do wypieków, jak i zamrażania produktów spożywczych czy chłodzenia chleba i pieczywa. W przemyśle cukierniczym wykorzystuje się je np. w maszynach do polewania czekolady. W tej branży często stosuje się siatki prętowe z prętów poprzecznych, które mogą służyć do produkcji pralinek, wypiekania pizzy czy biszkoptów. Świetnie spełnią swoją rolę także przy transportowaniu lekkich materiałów na krótkich przenośnikach. W przypadku pieców piekarniczych czy suszarni warzyw największe zastosowanie znajdą siatki wykonane z drutu okrągłego lub płaskiego, a do produkcji mrożonek – siatki druciane prowadzone łańcuchami.

Kategoria

Tagi:

Komentowanie postów jest wyłączone.