ikonka

Promocje

Zastosowanie taśm siatkowych w piekarnictwie i cukiernictwie

Data utworzenia: 14 grudnia 2020

Taśmy do transportu technologicznego znajdują zastosowanie w wielu sektorach branży przemysłowej. Są projektowane i dostosowywane do indywidualnych wymagań klienta, zwiększając tym samym efektywność transportu wewnętrznego oraz wpływając na poprawę warunków panujących w zakładzie pracy.

Jednym z częściej stosowanych rodzajów taśm transportujących są taśmy siatkowe, wykonywane ze stali wysokiej jakości: ocynkowanej, nierdzewnej lub kwasoodpornej. Sprawia to, że taśmy siatkowe charakteryzują się wyjątkowymi właściwościami, umożliwiającymi działanie w nawet najbardziej wymagających gałęziach produkcji spożywczej jak piekarnictwo i cukiernictwo.

Transport wyrobów piekarniczych oraz cukierniczych – na co trzeba uważać?

Taśmy służące do transportowania produktów wypiekanych w piecach są nieustannie narażone na działanie wysokich temperatur. Temperatura robocza w bezpośrednim sąsiedztwie procesu pieczenia może osiągać nawet 110°C, dlatego jeśli taśmy nie są przystosowane do ciągłej pracy w tak trudnych warunkach, muszą być często wymieniane ze względu na pojawiające się na nich pęknięcia oraz zużycie powierzchni. Zużycie może również nastąpić w sytuacji, gdy wilgoć i tłuszcz zawarte w surowych produktach przygotowanych do wypieku będą wchłaniane przez materiał taśmy, szczególnie po stronie bieżnej. Jednocześnie usuwanie wilgoci z surowego ciasta jest etapem niezbędnym, aby końcowy produkt był smaczny, aromatyczny i odpowiednio chrupki.

Procedury dotyczące czyszczenia przenośników i taśm transportujących są niezwykle ważne dla działania całego ciągu technologicznego, szczególnie że zachowanie wysokiego poziomu higieny jest warunkiem koniecznym do utrzymania żywotności produktu końcowego. Stosowanie w piekarnictwie i cukiernictwie lepkich półproduktów powoduje bowiem nie tylko wchłanianie się składników płynnych, ale także odkładanie się na powierzchni taśmy stałych resztek. W efekcie stwarza to ryzyko rozwoju mikroorganizmów i powstania biofilmu, co w dużym stopniu wpływa na bezpieczeństwo samej żywności. Dodatkowo jeśli strona transportująca taśmy ma chropowatą strukturę, dokładne pozbycie się resztek jedzenia może okazać się trudne bądź niemożliwe do wykonania. Pozostałości mogą zostać usunięte przez specjalne skrobaki, jednak należy mieć na uwadze, że doprowadzi to do uszkodzenia taśmy, przez co nie będzie się ona nadawać do dalszego kontaktu z żywnością.

Zalety stosowania taśm siatkowych

Problemów tych można jednak z powodzeniem uniknąć poprzez montaż taśm o odpowiednich właściwościach, które uniemożliwią przywieranie ciasta i zniszczenie na skutek narażenia na wysokie temperatury. W przypadku zastosowania taśm siatkowych wykonywanych z drutów ze stali nierdzewnej zyskuje się gwarancję, że są one odporne zarówno na korodowanie, jak i na wilgoć. Dodatkowo są niewrażliwe na kontakt z olejami i tłuszczami oraz charakteryzują się powierzchnią, która zapobiega przywieraniu transportowanych produktów. Znów wysoka odporność termiczna stalowych taśm siatkowych pozwala na wykorzystanie ich nie tylko w procesach przebiegających z użyciem wysokiej temperatury, ale również na liniach chłodzących. Druty stalowe są też odporne na ścieranie i inne uszkodzenia mechaniczne. Z tego względu są niezastąpione w systemach transportowych, które biorą udział np. w procesach filtrowania czy też mycia.

Taśmy siatkowe wyróżnia ponadto prostota w utrzymaniu czystości, a dzięki otwartej strukturze zapewniają one lepszy dostęp do powierzchni transportowanego materiału, co sprawia, że świetnie nadają się w wielu spożywczych aplikacjach. Na pewnych etapach produkcji należy bowiem ograniczyć kontakt towarów z podłożem, co umożliwia m.in. odsączanie, polewanie czy obróbkę termiczną wypieków. W szczególności wykorzystuje się je przy produkcji tortów, ciast i ciastek, gdzie linie produkcyjne współpracują z takimi urządzeniami jak suszarnie czy oblewarki (np. do oblewania produktów lukrem). Stosowanie taśm siatkowych jest zatem kluczowym elementem wpływającym na produkcję wypieków najwyższej jakości, a ich odporność na wymagające warunki nie tylko poprawia żywotność samych linii transportujących, ale także wydajność pracy całego zakładu.