Taśmy transportujące poliuretanu (PU) są wykonane z polimeru, który powstaje w wyniku addycyjnej polimeryzacji wielofunkcyjnych izocyjanianów z poliolami. Jest to tworzywo, które wyróżnia się elastycznością, wytrzymałością i odpornością na wiele czynników zewnętrznych, w tym substancji chemicznych. Co ważne, taśmy PU znajdują zastosowanie w różnych dziedzinach przemysłu, w tym branży spożywczej (są dopuszczone do kontaktu z żywnością).
W tym artykule przedstawiamy kilka najważniejszych informacji na temat taśm transportowych z poliuretanu (PU).
Jakimi cechami wyróżniają się taśmy transportowe PU?
Poliuretan to termoplastyczne tworzywo, dzięki któremu taśmy zawdzięczają swoje najważniejsze zalety. Dzięki temu są one znacznie bardziej odporne na zużycie niż taśmy gumowe czy plastikowe. Niezwykła sprężystość oraz wytrzymałość na szereg czynników chemicznych sprawiają, że znajdują one powszechne zastosowanie w różnych dziedzinach.
Do najważniejszych zalet taśm transportowych z poliuretanu zaliczamy:
- odporność na oleje
- różnorodność struktur wierzchnich
- możliwość łączenia metodami mechanicznymi, poprzez sklejanie oraz poprzez zgrzewanie
- występowanie typów dopuszczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością (atesty PZH oraz FDA)
- możliwość przewijania się na małych średnicach i noskach (ostrogach, krawędziach)
- wysoka odporność na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne
Trzeba jednak pamiętać, że ten rodzaj taśm wykazuje też pewne ograniczenia. Przede wszystkim większość rodzajów taśm PU nie wykazuje odporności na związki chloru i soli. Co więcej, tylko część z nich występuje w grubościach powyżej 3 mm. Trzeba również pamiętać, że taśmy PU dostępne są w stosunkowo wysokich cenach.
Przykłady zastosowania taśm transportowych z poliuretanu PU
Taśmy transportowe PU są powszechnie wykorzystywane w różnych dziedzinach przemysłu w transporcie wewnętrznym. Ze względu na bardzo wysoką wytrzymałość doskonale sprawdzają się nawet w przypadku wymagających zastosowań, np. przemyśle drzewnym. Ich właściwości pozwalają także na wykorzystanie w przemyśle spożywczym, w tym m.in. w produkcji, przetwórstwie i konserwowaniu mięsa, ryb, owoców, tłuszczów, olejów, wyrobów cukierniczych itp.
Komentowanie postów jest wyłączone.