ikonka

Promocje

Podstawowe cechy taśm modularnych

Data utworzenia: 8 października 2018

Podstawą sprawnego procesu produkcji i transportu w wielu różnych gałęziach przemysłu są taśmy transportujące. Od jakości ich wykonania oraz wszechstronności wykorzystania zależy często jakość samego transportu. Ze względu na swoje właściwości bardzo często wykorzystywane są taśmy modularne wykonane z materiałów termoplastycznych.

 

Taśmy modułowe

 

Taśmy modularne, nazywane również modułowymi, wykonuje się metodą wtryskową, a łączy za pomocą sworzni, Połączenia przypominają wiązania cegieł i zapewniają możliwość zmiany wymiarów samej (tak długości, jak i szerokości) taśmy w zależności od potrzeb. Również właściwości taśmy mogą być w pewnym stopniu zmieniane poprzez zastosowanie modułów funkcyjnych. Jednocześnie rodzaj wykonania zapewnia wysoką odporność, sztywność oraz odporność mechaniczną na zgięcia. Nawet jednak, gdy nastąpi uszkodzenie, moduły mogą zostać w  bardzo prosty sposób usunięte i wymienione na sprawne. Znacznie obniża to koszty przestoju związanego z wykonaniem naprawy.

 

Materiały na taśmy modułowe

 

Wykonanie taśm modułowych czyni je jednymi z najbardziej wszechstrronnych rodzajów taśm transportowych. Wykorzystywane są powszechnie w przemyśle spożywczym, ale również przy produkcji i transporcie części samochodowych i wielu innych gałęziach przemysłu. Niebagatelny wpływ ma na to możliwość wykonania ich z kilku rodzajów tworzyw, które posiadają określone właściwości. Na przykład taśmy z polietylenu charakteryzują się zwiększoną odpornością na działanie kwasów, a polipropylen zapewnia zwiększoną ochronę przed powstawaniem uszkodzeń w wyniku naprężania się taśmy. Oczywiście istnieje szereg innych materiałów, jak na przykład trudnopalny PBT. Dzięki temu taśmy modularne mogą znaleźć zastosowanie niemal wszędzie. Z racji wykorzystania materiałów sztucznych są również łatwe w czyszczeniu i zapewniają odpowiedni poziom higieny. Dlatego tak często wykorzystuje się je w procesie przetwórstwa i transportu ryb i produktów mięsnych, warzyw oraz owoców.